kulinaria
Liczba pozycji: 9
Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej – ebook
Piotr Ślęzak
W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory. W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia...Data dostępności:
Data publikacji:
Wyspy Kanaryjskie. Przewodnik żeglarski – ebook
Marek Jurczyński
„Wyspy Kanaryjskie. Przewodnik żeglarski” to kompendium wiedzy o panujących tam warunkach, obyczajach, języku, kuchni, który zawiera: - opisy 40 portów i 26 kotwicowisk - warunki meteorologiczne - mapy batymetryczne - plany portów - zdjęcia lotnicze - informacje o portowej infrastrukturze - charakterystyki latarni morskich - lokalne kulinaria i przepisy - ciekawostki...Data dostępności:
Data publikacji:
Lily przez igrek – ebook
Aleksandra Szoka-Cywińska
Jeśli lubicie wieczory spędzane w towarzystwie Bridget Jones, powinniście poznać Lily! Lily Sabat to wolna z wyboru, nieco roztrzepana studentka ostatniego roku filologii angielskiej. Jako pasjonatka kulinariów walczy o swobodę życia bez diet, za to z pełnym prawem do czerpania radości z jedzenia. Po rozpadzie kilkuletniego związku z nieuleczalnym maminsynkiem ponad wszystko ceni sobie niezależność...Data dostępności:
Data publikacji:
Prawo autorskie w praktyce – ebook
Jacek Markowski Joanna Marszałek-Kawa Anna Podolska Ewelina Szatkowska
Publikacja omawia złożone aspekty prawa autorskiego w odniesieniu do różnych rodzajów twórczości. Przedstawia praktyczne rozwiązania i wskazówki dla osób zainteresowanych konkretnymi dziedzinami, takimi jak: film, muzyka, fotografia, programy komputerowe, folklor i kulinaria. Z książki czytelnik dowie się: - jakie znaczenie dla prawa autorskiego ma sztuczna inteligencja; - czy projekt...Data dostępności:
Data publikacji:
Życie towarzyskie w XIX wieku – ebook
Agnieszka Lisak
Pokazy iluzjonistów, osiągnięcia XIX-wiecznej magii, seanse spirytystyczne, relacje damsko-męskie, rola kobiety, moda, bale i kulinaria –najwspanialsza podróż w czasie. Fascynująca Belle epoque! Niby tak dużo już wiemy o życiu towarzyskim w XIX wieku, ale Agnieszka Lisak znów udowadnia, że pozory mylą. Zdziera puder z pięknych twarzyczek i zagląda pod spódnicę. Dokładnie tak, ale przy okazji zabiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory – ebook
Ałbena Grabowska
Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków? Podobnie jest z kuchnią rodzinną - to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję....Data dostępności:
Data publikacji:
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej – ebook
Aleksandra Drzał-Sierocka
Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki "W garnku kultury" może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza - "Jedzenie w (nie)świadomości"...Data dostępności:
Data publikacji:
Kresy północy – ebook
Sławomir Koper Tomasz Stańczyk
Polacy wiedzą mniej o Inflantach niż o Sumatrze i Borneo stwierdził już półtora wieku temu Gustaw Manteuffel. Za dawne Kresy Rzeczypospolitej uważa się dziś wyłącznie tereny Ukrainy, Białorusi i Litwy. Mało kto pamięta, że ziemie dzisiejszej Łotwy dzieliły przez ponad dwa stulecia losy naszego kraju, a wielu jego mieszkańców dobrze zasłużyło się dla polskiej historii i kultury. Wiedza o naszych rodakach...Data dostępności:
Data publikacji:
Klucz francuski – ebook
Joanna Nojszewska
W trzynastu ekskluzywnych wywiadach o francuskim stylu opowiadają Polacy zakochani we Francji i Francuzi zakochani w Polsce. Autorka tej książki została uwiedziona. Winowajca: słynny francuski styl, lecz Joanna Nojszewska znalazła innych „poszkodowanych” i razem rozpracowali, na czym on polega. O najważniejszym francuskim towarze eksportowym mówią Polacy zakochani we Francji i – dla kontrapunktu...Data dostępności:
Data publikacji: